Zimowe inspiracje - kilka faktów o cieple i ogrzewaniu - Technologia grzewcza

Zimowe inspiracje - kilka faktów o cieple i ogrzewaniu - Technologia grzewcza piece na olej przepracowany
a tak samo. W Internecie aż roi się od porad związanych z samodzielnymi naprawami drobnych usterek. Jeśli nie pochodzą one ze znanego nam źródła to jednak nie powinniśmy podejmować poważniejszych napraw we własnym zakresie. Strony internetowe konkretnych elektryków także zawierają różne porady, ale tutaj dotyczą one przede wszystkim konieczności wzywania pomocy elektryka. Może się bowiem okazać, że niedostatecznie dokręcony bezpiecznik sprawi, że zostaniemy pozbawieni światła, a do takiej drobnostki nie warto wzywać fachowej pomocy. Najlepsze grzejniki do domuOgrzewanie domu przy pomocy grzejników wciąż należy do najbardziej rozpowszechnionych środków na ogrzewanie budynków mieszkalnych. Wprawdzie można używać również kolektorów słonecznych i grzałek czy farelek, jednak one pozwalają bardziej na dogrzewanie pomieszczeń domowych i nie powinny stanowić w naszym klimacie głównego sposobu ogrzewania domu w okresie zimowym. W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów grzejników o różnej grubości i wielkości. Jedne z nich bardziej nadają się do przesyłania ciepła wytworzonego w piecu węglowym, a inne do ogrzewania gazowego. W dokonaniu wyboru najlepszych grzejników domowych mogą pomóc specjaliści zatrudnieni w sklepach, w których są one sprzedawane. Najczęściej polecają oni cienkie i szybko nagrzewające się grzejniki. Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowyPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe